Vanliga frågor

Vi tänkte det skulle vara lämpligt att samla alla vanliga frågor på en sida och detta är de absolut vanligaste frågorna vi får ta emot via e-post. Har du en fråga kanske? kontakta oss så kommer vi att besvara dina frågor men även publicera frågorna här på sidan.

En bärstol eller ett bärsele?

Det man brukar säga är att man inte bör sätta barn yngre än 6 månader i en bärstol men det finns bärstolar som har extra inlägg för yngre barn. En bärstol ska inte jämföras med bärsele då det är en fysiologisk skillnad och bärstolar är utformade till att bära tyngre barn men även under en längre tid. Visst finns det bärselar som ska kunna bära barn upp till 18 kg men detta är endast på pappret och att bära så tunga barn med bara några selar blir snabbt väldigt tungt.

Bärstolar är inte mjuka som bärselar och du får en stabil konstruktion att bära på vilket underlättar det en hel del för den föräldern som ska bära barnet under längre tider. Perfekt när man ska gå längre sträcker eller bära barnet en längre tid.

Är en bärstol säker att använda?

En bärstol är väldigt säker så länge bäraren går säkert. När det är vinter eller är halt ut så kan det vara bra idé att antingen använda en barnvagn eller att föräldern använder så kallade broddar för att minimera halkrisken.

Är det tungt att bära en bärstol?

Allt är relativt men är man normalt byggd och inte har ryggproblem sen innan så ska det inte vara några problem. Bärstolar kommer alltid med ett avbärarbälte för att minimera belastningen på axlarna och i stället lägga mesta av vikten på midjan/höfterna.

Finns det kombinerad bärstol & ryggsäck?

Vissa modeller kommer med olika fack eller extra utrymme som är som en ryggsäck. Vaude Butterfly Comfort är en populär modell som kommer med ett extra utrymme på 30 liter som är placerat under stolen.

Hur länge går det att använda en bärstol?

Upp till treårsåldern brukar vara ett bra riktmärke och närmare 20kg sen börjar det bli för mycket vikt för att kunna bära det utan att ta skador.

Vad är den stora fördelen med en bärstol jämför med ett bärsele?

Den stora fördelen är om du köper en bärstol med stödben, då kan du enkelt sätta i och ta ur ditt barn när du är ensam utan några problem. Med ett bärsele kan det vara lite kruxigt med att göra det själv. Den andra stora fördelen är utrymmet i form av extra fack för dryck, blöjor med mera.